Інтегрований урок

Тема уроку: Здоров'я молоді в Україні. ВІЛ,СНІД шляхи передачі та методи захисту
Мета уроку: продовжувати формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу, сприяти зниженню ризику інфікування ВІЛ, формуванню толерантного ставлення до людей з ВІЛ; розвивати високоморальну поведінку людини в суспільстві; виховувати потребу дотримуватися правил здорового способу життя та побудови міжстатевих відносин на основі дружби і поваги.
Корекційно-розвивальна робота з учнями: розвивати вміння  уважно ставитися до свого здоров'я.
Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Обладнання: мультимедійне обладнання, робочі зошити, роздатковий матеріал, наочність

Хід уроку:
І.Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної діяльності
Молодь є найважливішою частиною нашого сучасного українського суспільства. Це майже чверть нашої країни.
Ви на порозі дорослого життя. Перед вами постають важливі життєві питання. І щоб успішно їх вирішувати потрібне місце для здоров'я. Давайте з вами згадаємо,від яких чинників залежить здоров'я людини? (слайд 1)
-      10% - залежить від рівня охорони здоров'я в суспільстві;
-      20% - від оточуючого середовища, екології, регіону;
-      20% - стан здоров'я обумовлює спадковість
-      50% - здоров'я людини залежить від способу життя.
Світ, в якому ми живемо, сповнений багатьма проблемами – вживання алкоголю та наркотиків, тютюнопаління, проблеми, пов’язані із сексуальною поведінкою людини, глобальне розповсюдження ВІЧ-інфекції, що призводить до, поки що, невиліковної хвороби СНІД.
 Молодій людині важливо навчитися не тільки самостійному прийняттю рішень, але й усвідомлювати відповідальність за своє життя.
Сьогодні наш урок буде присвячений проблемі ВІЛ та СНІДУ. Отже тема нашого уроку: «Здоров'я молоді в Україні. ВІЛ, СНІД шлях передачі та методи захисту» (слайд 2)
Ви повинні: (слайд 3)
Знати:
1.Що таке ВІЛ,СНІД;
2.Яку небезпеку вони несуть;
3.Шляхи передачі та методи захисту від ВІЛ-інфекції;
Вміти:(слайд 4)
1.Розрізняти міфи і факти щодо ВІЛ,СНІДУ;
2.Розрізняти безпечні ат небезпечні ситуації щодо зараження ВІЛ-інфекції;
3.Пояснювати,чому спілкуватися і дружити з ВІЛ-інфікованими людьми цілком безпечно
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
СНІД – це синдром набутого імунодефіциту – смертельне захворювання ,що викликаються вірусом імунодефіциту людини ВІЛ. (слайд 5)
Як ви розумієте імунодефіцит?
Цей вірус поступово руйнує імунну систему організму, призводячи до хвороб і смерті. (слайд 6)
Перші випадки ВІЛ-інфікування серед громадян України були зафіксовані у 1987 році,потім захворювання стало швидко поширюватись
Від ВІЛ до СНІДУ (слайд 7)
1.Для  боротьби з патогенними мікроорганізмами імунна система людини утворює особливі речовини –антитіла. Наявність антитіл у крові людини означає,що вона перехворіла на інфекційну хворобу або зробила щеплення. Наявність у крові антитіл ВІЛ свідчить, що людина ВІЛ-інфікована. З цього моменту вона має статус «ВІЛ-позитивна».
2.Період «вікна» – це час з моменту інфікування ,протягом я кого утворюються антитіла,які можна виявити  організмі. Він триває від одного до трьох місяців від моменту зараження,у деяких випадках – довше. Більшість людей не помічає , що вони інфіковані,але дехто може на короткий час занедужати.
3.Безсимптомний період – цей період триває від 6 місяців до 10 і більше років. Характеризується повною відсутністю симптомів або повною деяких з них: втрата ваги, надмірна втома, пітливість, діарея. ВІЛ-інфікована людина в цей час є джерелом зараження здорових людей.
Антиретровірусна терапія є обов’язковою складовою комплексної медичної допомоги ВІЛ-інфікованим, оскільки ефективне лікування призводить до суттєвого зниження захворюваності та смертності, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією. Метою антиретровірусної терапії є максимальне пригнічення реплікації ВІЛ, відновлення функції імунної системи, подовження та підвищення якості життя ВІЛ-інфікованих людей, попередження розвитку СНІД- асоційованих захворювань та передачі ВІЛ.
4.СНІД – остання стадія захворювання на ВІЛ. Триває від 6 місяців до 10 років.
Дуже багато інфікованих людей ВІЛ-інфекцією, не тільки у нас, в Україні, а й у всьому світі. Однією з причин вважається низький рівень інформованості про це захворюванн0я. У якій же мірі українці є обізнаними про цю хворобу?
Вашій увазі пропонується фрагмент телепередачі «Я соромлюсь свого тіла».
Які ж існують шляхи передачі ВІЛ?
А чи володіють цією інформацією українці?До вашої уваги  фрагмент телепередачі «Я соромлюсь свого тіла» (відеофрагмент).
Як ви вважаєте, чи в достатній мірі українці володіють знаннями про шляхи передачі ВІЛ-інфекції?
Ініціативна група учнів отримала випереджаюче завдання та підготувала інформацію про шляхи передачі ВІЛ.
1-й учень: Зараження можливе у таких випадках:
1. при статевому контакті з інфікованою людиною
2.при кровообміні з інфікованим (в тому числі при ін’єкційному вживанні наркотиків); при пересадці органів інфікованої людини здоровій
3.при вигодовуванні грудним молоком інфікованою матір ю дитини
Якщо ВІЛ-інфікована жінка народжує дитину ,то за останніми дослідженнями, ця дитина не обов'язково має бути носієм вірусу. Віл-інфікована жінка може народити як неінфіковану дитину, так і ВІЛ-інфіковану дитину. Ймовірність того, що дитина буде інфікованою становить приблизно 30 %. Але при проведенні антиретровірусної терапії (АРТ),про яку казала Катерина Євгенівна, ризик передачі вірусу від матері до дитини знижується до 6%
2-й учень: ВІЛ не передається
1.Через обійми та поцілунок (ВІЛ передається, якщо у  обох партнерів є відкрита ранка у ротовій порожнині, а якщо рана у одного є, а у другого немає, то в організм не ВІЛ-інфікованої людини від ВІЛ-інфікованої потрібно влити 3 літри слини, а це неможливо)
2.Через рукостискання
3.Через кашель та чхання
4.При проживанні в одній квартирі, користуванням спільною ванною, спільним посудом, спільним басейном, при користуванні одним телефоном
5.Через укуси комах.
ВІЛ-це найвивченіший вірус в історії людства і кожна людина може і повинна використовувати знання про нього, щоб захистити себе. Тестування на ВІЛ, згідно із законодавством України, є добровільним і безкоштовн6им . Інформація про результат конфеденційна, тобто така, що не розголошується. В нашому місті є Криворізький центр з профілактики та боротьби зі СНІДОМ. Учні класу відвідали цей центр та підготували проект, який сьогодні презентують.
Учень 1
За планом підготовки проекту ми відвідали Криворізький центр з профілактики та боротьби зі СНІДом  та взяли інтерв'ю у заступника головного лікаря Сомка Івана Семеновича. Також ми підготували інформацію про поширення СНІД і не тільки в Кривому Розі, а й в Дніпропетровській області, в Україні, ще й за даними в всесвітній організації охорони здоров’я. Ось що нам розповів головний лікар (відеофрагмент)
Учень 2 (плакат—статистичні дані). Як ви почули Кривий Ріг займає І місце в Україні за показниками захворювання на ВІЛ-інфекцію. Офіційно зареєстровано:
Дніпропетровська область займає ІІ місце в Україні (слайд-карта)
Україна - 5 місце в світі за розвитком епідемії. Усього майже 33 млн. жителів нашої планети заражені СНІДом (за даними всесвітньої організації)
IV.Заключна частина
За цими даними розповсюдження ВІЛ-інфекції вважається не епідемією, а пандемією. Ось така сумна статистика. На сьогодні немає методів лікування СНІДУ, що дозволяють вилікувати ВІЛ-інфікованого. Наявні лікарські препарати дають змогу тільки знищити кількість вірусу в організмі людини й призупинити руйнування імунної системи. ВІЛ-інфікована людина не помирає одразу, вона може жити впродовж тривалого часу. У жодному разі ВІЛ не може стати перешкодою під час прийому на роботу, або стати причиною припинення трудової діяльності. ВІЛ-позитивна людина не зобов’язана ставити до відома роботодавця про свій стан.    
1 грудня світова громадськість відзначає всесвітній день боротьби зі СНІДом. У цей день по всьому світу люди висловлюють підтримку хворим на ВІЛ-інфекцію та СНІД, привертають увагу громадськості та ЗМІ до вирішення проблеми епідемії, боротьби з проявами дискримінації хворих, толерантного ставлення до них.
Люди всього світу, що солідарні із ВІЛ-інфікованими людьми, носять червону стрічку, як пам’ять про мільйони людей, життя яких забрала хвороба СНІД, як надію на те, що буде знайдено вакцину проти ВІЛ та ліки проти СНІДу, як усвідомлення серйозності проблеми ВІЛ-СНІДу. Жодна людина у світі не застрахована від зараження ВІЛ. Хвороба СНІД загрожує нам усім, тому що вона не визнає жодних кордонів: статі, віку, професії, віросповідання. Серед хворих є багато відомих людей різного статку та статусу.
(слайди).  
Давайте зараз і ми з вами висловимо своє ставлення до людей хворих на ВІЛ—СНІД (робота біля дошки).
ВІЛ-інфіковані люди – це такі ж самі люди, їх не треба уникати та боятися. Якщо ви згодні із цією думкою, то давайте прикріпимо червону стрічку на зображення земної кулі.
V. Підсумок уроку.


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Позакласний захід з біології для учнів 6 класу